Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8 veszélyes étel a konyhádban

8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja - miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel.

1. Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag – csonthéjasok magjai

Fotó: Flickr/Max Nathan

Ne nagyon rágcsáljuk el a csonthéjas gyümölcsök magját, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.

 

2. Rebarbaralevél

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet okozhat, sőt, kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!

 

3. Szerecsendió

Fotó: Flickr/Tracy27

Ezt már egyre több helyen olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál tehát hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.

 

4. Krumplicsíra

 

Bizony, az öreg és kicsírázott és a sötétzöld foltos éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!

 

6. Paradicsomlevél

Nem sűrűn jutunk hozzá, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.

 

 

6. Nyers méz

Fotó: Flickr/bionicgrrrl

A méz is lehet veszélyes – de hálisten hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag!

 

7. Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott fogyasztása. Egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy veszélyes legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

 

8. Nyers kesudió

Fotó: Flickr/Jutta M. Jenning

Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!

 

 

(forrásfoxnews)