8 veszélyes étel a konyhádban
8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja - miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel.
1. Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag – csonthéjasok magjai
Ne nagyon rágcsáljuk el a csonthéjas gyümölcsök magját, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.
2. Rebarbaralevél
A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet okozhat, sőt, kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!
3. Szerecsendió
Ezt már egyre több helyen olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál tehát hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.
4. Krumplicsíra
Bizony, az öreg és kicsírázott és a sötétzöld foltos éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!
6. Paradicsomlevél
Nem sűrűn jutunk hozzá, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.
6. Nyers méz
A méz is lehet veszélyes – de hálisten hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag!
7. Tonhal
A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott fogyasztása. Egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy veszélyes legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.
8. Nyers kesudió
Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!