Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Pontosan emlékszem mennyire nehéz és fáradságos munkának tekintettem a főzésre fiatal leánykoromban,  amikor férjhez mentem. Addig a Nani főzött és valahogy soha nem tudott bevonni a közös főzőcskézés örömeibe. Menekültem a konyhai teendők elől.

 

De eljött az idő,  amikor naponta többször hívtam telefonon, hogy ezt vagy azt az ételt hogyan kell elkészíteni.  Egyszerű szakácskönyvet is vettem magamnak, de az Anyu  főztjének az íze hiányzott a legjobban.

 

Kép

 

 

 

 

Sokszor előfordult, hogy a legegyszerűbb hozzávalókat sem találtam meg kis otthonomban, így állandóan a közértbe rohangásztam. Rá kellett jöjjek, hogy a főzés először a bevásárlással kezdődik, de ez sem mindegy, hogy hogyan történik.

 

BEVÁSÁRLÁS

 

A bevásárlás legfontosabb szabálya, hogy soha sem szabad éhesen elmenni vásárolni, mert akkor hajlamosak vagyunk mindent bepakolni a kosarunkba, aminek a családi költségvetésre lesz rossz hatása, nem beszélve arról, hogy sok-sok felesleges ételt teszünk ilyenkor a kosarunkba ami végül a szemétben végezheti, mert ennyi mindent képtelenek leszünk megenni mielőtt lejár a szavatossága.

Kép

 

 

 

 

 

Jó, ha előre összeírjuk, hogy milyen ételeket szeretnénk a héten készíteni, akkor könnyebb a vásárlás is és nem veszünk meg felesleges dolgokat sem.  Célszerű egy jegyzetlap sarkait használni,  és a különböző sarkokba írni a zöldségeket, a húsárut, tejtermékeket és a háztartási dolgokat. Így nem kell sok cetlivel rohangálnunk, elég egyre koncentrálni.

 

Ne csak a reklámújságok akcióira figyeljünk, mert számtalanszor előfordul, hogy a leértékelt áru  helyett olcsóbbat is találunk ha egy kicsit lejjebb pillantunk a  szemmagasságban elhelyezett termékeknél. A minőségre azért minden esetben figyeljünk, mert nem biztos, hogy a drágább jobb, de a legolcsóbb áruk sokszor telis-tele vannak adalékanyagokkal.

 

Kép

 

 

 

 

 

Ha van a közelünkben egy zöldséges vagy hentes bolt, járjunk mindig hozzájuk. Így könnyen megtudhatjuk, mikor érkeznek a friss áruk és érdemes akkora időzíteni a bevásárlást.

Kép

 

 

 

 

 

Ha beszereztük a húst akkor kezdődhet a PÁCOLÁS:

Ha omlós, puha, ízes húsokat szeretnénk fogyasztani, akkor be kell pácolni. 

Elöszőr mossuk meg a húst, szeleteljük, daraboljuk, attól függően, hogy milyen húst szeretnénk pácolni.

A legegyszerűbb és nagyon finom a fokhagymás pác:

1,5 dl oliva olajhoz, és fél citrom levéhez tegyünk 3 gerezd összenyomott fokhagymát, frissen őrölt borsot,  ( a citrom levétől sokkal omlósabb lesz a hús, és jobban átjárja majd a pác ). A hússzeletek mindkét oldalát mártsuk a pácos olajba, majd tegyük egy edénybe. Ha bepácoltuk az összes húst takarjuk le egy fóliával, és a hűtőbe téve hagyjuk állni legalább egy órát, de még jobb ha egy éjszakát pácolódik. 

A legtöbb boltban lehet kapni pác fűszerkeveréket. Ahhoz csak olivaolajat és citromot kell adni, és kész is van  az álltalunk kiválasztott fűszeres pác.

Másnap igazán ízletes és omlós húst tudunk sütni.