Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudni a fagyasztásról?

 

 

Minden élelmiszer tartalmaz vizet: a húsok, a gyümölcsök és a zöldségek 70-75 %-ot. Fagyasztáskor az élelmiszernek csak a víztartalma fagy meg. 0°C-nál csak a kémiailag tiszta (sómentes) víz fagy meg. Minden más, oldott sókat és savakat tartalmazó víz fagypontja az oldat koncentrációjától függően 0°C alatt, -0,5°C és -5°C között van.

 

Az élelmiszerek megőrzik eredeti minőségüket, ha a fagyasztás a lehető leggyorsabban zajlik le. Lassú fagyasztáskor az élelmiszerek kiszáradnak, óriási jégkristályok képződnek, melyek megsértik a sejtfalat, szétroncsolják az értékes sejttartalmat. A lassan fagyasztott élelmiszer a felolvasztás után laza, petyhüdt, élvezhetetlen lesz. Gyorsfagyasztáskor a sejtekben lévő víz apró, homokszerű kristályokká alakul, nem sérti meg a sejteket. A gyorsan fagyasztott élelmiszer felolvasztás után visszanyeri eredeti állapotát.

 

Azoknál a fagyasztókészülékeknél, ahol van gyors- vagy szuperfagyasztási fokozat, kisebb mennyiség fagyasztásához legalább 6 órával, nagyobb mennyiséghez 24 órával az élelmiszer behelyezése előtt célszerű a gyors- vagy szuperfagyasztási fokozatot bekapcsolni.

 

A legtöbb gyártmánynál a fagyasztás befejezése után a készülék automatikusan kikapcsol. Fontos szabály, hogy a készülékhez megadott maximális fagyasztási mennyiséget túllépni nem szabad.

 

A gyors- vagy szuperfagyasztáshoz a gyártók a használati és kezelési útmutatóban adják meg a szükséges információkat. Fagyasztószekrényeknél - ha szükséges a megkülönböztetés - megadják, hogy az alsó vagy felső rekeszt célszerű a gyorsfagyasztáshoz igénybe venni. Fagyasztóládáknál az előfagyasztóban történik a gyors- vagy szuperfagyasztás azzal a megjegyzéssel, hogy a fagyasztandó élelmiszert az előfagyasztó aljára, illetve oldalához kell egyenletesen elteríteni.

 

A nagyobb űrtartalmú fagyasztószekrényeknél előfordul, hogy átmenetileg nincs mivel megtölteni a hasznos teret. Ilyenkor célszerű egy szigetelőlapot a polcok vagy a fiókok közé betolni és azzal a hasznos teret felére vagy egyharmadára csökkenteni. A hasznos tér csökkenésével közel arányosan az energiafogyasztás is csökkenthető.

 

A fagyasztószekrények egyes típusait két-két jégakkuval, vagy más néven hűtőakkuval szállítják. A hűtő- vagy jégakku áramkimaradás esetén megakadályozza, hogy a készülékben az élelmiszer hőmérséklete túl gyorsan emelkedjen. A hűtő- vagy jégakku bevásárlásnál, utazásnál, kirándulásnál az élelmiszerek hőmérsékletét alacsony szinten tartja; hűtőteljesítménye akkor a legnagyobb, ha a felhasználás előtt legalább 24 órán át -18°C-ú hűtőtérben tárolják.

 

A legtöbb gyártó alkalmaz a fagyasztókészülékek hűtőterében memória-hőmérőt, amely mutatja a hűtőtér legmagasabb hőmérsékletét, például visszamelegedéskor. A hálózati vagy készülékhiba elhárítása után, attól függően, hogy a visszamelegedés milyen mértékű volt, a tennivalók a következők:

                    -12°C-ra történt felmelegedés után az élelmiszereket (kivéve a fagylaltot) újra lehet lefagyasztani;

                    -8°C-ra való felmelegedés esetén már csak minőségromlással lehet az élelmiszert újrafagyasztani;

                    -2°C érték elérése után az élelmiszert azonnal el kell fogyasztani, vagy amit lehet, meg kell újra főzni, sütni és csak ezt követően lehet újra lefagyasztani.

 

A fagyasztószekrény ajtaja vagy a fagyasztóláda fedele a használat után közvetlenül nehezen, vagy egyáltalán nem nyitható újra. Ennek oka a hasznos térben keletkező vákuumhatás, amely néhány perc várakozás után kiegyenlítődik és az ajtó, illetve a fedél ismét könnyen nyitható. Érdemes tehát két ajtó- vagy fedélnyitás között néhány perc szünetet tartani és a nyitást nem erőltetni, mert esetleg a készülékben kár keletkezik.

 

 

Mi alkalmas a fagyasztásra?

 

 

Bármely friss élelmiszer alkalmas fagyasztásra, kivéve az egész tojást, hagymát, retket, fejes salátát, üveges italokat. Ezen kívül tárolhatók a fagyasztószekrényben gyárilag készített mélyhűtött termékek, amelyeket a kereskedelemből lehet beszerezni és hosszú ideig lehet tárolni. Az előre főzött készételek, levesek, főzelékek, sültek, krémek és sütemények sokáig tárolhatók és adott alkalommal felhasználhatók.