Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.01.17

Kovászos uborka

Kovászos uborka készítése:

 

 

hozzávalók:

1,5 kg közepes kovászolni való uborka

1 db közepes krumpli

1 csomag kapor

4 ek. só

 

Elkészítése:

 

1,5 kg uborkát meg mossuk, a végeket levágjuk, majd egyik végétől és a másik irányból ellen tétesen bevágjuk, de nem végig. Üvegbe tesszük állítva, majd a tetejére rakjuk a kaprot és a krumplit. Felöntjük langyos vízzel, sót teszünk rá.

 

Napra kell tenni Kb. 1,5 nap alatt megérik. Megérés után nem marad zavaros, az uborka leve hidegen fogyasztható. Nagyon finom.

Kép

 

 

 Vitaminok, ásványokMagas kálium-, kalcium-, vas-, szénhidrát-, foszfor-, fehérje- és vitamintartalma miatt a legegészségesebb zöldségfajták egyike.


Élettani hatások

Kedvezően befolyásolja az emésztést, jó vesetisztító. Vizelethajtó, méregtelenítő és salaktalanító hatású. A népi gyógyászatban a termés nedvét lázbetegnek, tüdőbajosoknak vagy krónikus hörghurutban szenvedőknek egyaránt adták. A magjából készült főzetet vese- és hólyagbántalmakra használták.