Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőpor vagy szódabikarbóna

A szakácskönyv sütőport írt elő, de otthon csak szódabikarbónátok van. Vajon helyettesíthető-e a sütőpor a szódabikarbónával? Gyakorlatilag mindkettőnek a sütemények könnyed és légies állagát szolgálnia. A dolog nyitja a kémiában rejlik.   

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal, például ecettel, citromlével, íróval vagy joghurttal reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre. Emlékezzünk csak vissza a gyerekkori kísérletekre, amikor vulkánt gyártottunk ecetből és szódabikarbónából. Ennek a reakciónak köszönhetjük, hogy a tésztánk megfelelő állagú és textúrájú lesz. A szódabikarbóna ugyanakkor ilyen erjesztő hatású tud lenni pusztán hő hatására is, ez történik például, amikor a konyhai lefolyóba szórunk belőle, majd forró vizet öntünk rá, és így hárítjuk el a dugulást.

A sütőpor ezzel szemben szódabikarbónából és valamilyen savas por keverékéből áll, és így erjesztő hatását kétféleképpen fejtheti ki: vagy amikor megnedvesedik, és a savas illetve lúgos összetevői reakcióba lépnek, vagy simán csak hő hatására. A sütőpor tehát dupla hatású, következésképp sokkal hatékonyabb olyankor is, amikor ennivalónk nem tartalmaz elegendő savas alapanyagot.

 

Összességében tehát a két por hasonlóan működik, és felcserélése legtöbb esetben nem okozhat problémát. Mikor azonban a tésztánkban nincs valamilyen savas összetevő, ajánlott sütőport használnunk, mert ugyan a szódabikarbóna is beindítja az erjedést hő hatására (lásd a dugulást a lefolyóban), de savval történő kiegyensúlyozás hiányában rossz, fémes ízt produkál. És ez bizony tönkreteheti az egész desszertet.

 

Mennyi ideig tárolhatók? 

A szódabikarbóna hűvös, száraz körülmények között hosszú ideig eláll, a sütőpor azonban ennél problematikusabb. Mivel mind savas, mind pedig lúgos összetevőket tartalmaz, felbontás után könnyen nedvességhez juthat, és elveszítheti erjesztő hatását. Egy-két hónapnál hosszabb ideig tehát ne tároljuk!

Végezzünk el egy egyszerű kísérletet: vegyítsünk össze egy csipet szódaport és egy csöppnyi ecetet – ha buborékozik, akkor süthetünk vele bátran. A sütőpor esetén sima víz is elegendő. Amennyiben habzik, még működőképes állapotban van. Ellenkező esetben mehet a kukába!

 

Forrás: