Abálás - tartós hőkezelés 80-85°C-n
Beforralás - tartós párologtató forrázás.
Blansírozás - Forrázás
Borirozás - szalonna lapokkal való burkolás.
Derítés – húslevesek, erőlevesek, aszpik tisztítása.
Dresszing – Saláta öntett. Fond-ok – alap levek. Glace – rövid levek. Glasszirozás – fényesítés Grillezés – sugárzó hővel való sütés. Julienne - metéltre vágás. Klopfolás - Hús kiveregetése Legírozás – tojássárgájával, tejszínnel való dúsítás. Lezsírozás – zsírtalanítás pl.: kocsonyáknál. Lyoni – Sült hagymával Macesz - pászka (kovásztalan kenyér) Morinirozás – Hagymás ecetes fűszeres lében történő érlelés. Montírozás – Vajdarabkákkal az ételtetejére való csipkedés. Natúron – Kevés zsiradékban való sütés. Passzírozás - Áttörés.
Parírozás - Letisztítás, formázás.
Posirozás - kíméletes elő vagy készre főzés
Spékelés - Tűzdelés, szalonnával vagy foghagymával.
Szotirozás – Pirítás kevés felhevített zsírban.
Smizirozás – Formák kibélelése aszpikkal.
Tournirozás - zöldség, gyümölcs faragás.
Temperálás – Gőz fölött történő melegítés.