Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.02

Klasszikus Croissant

 croasson.jpg

 

Ez a klasszikus corissant, a szó minden nemes és jó értelmében. Leveles, vajas, isteni! Nem egy diétás süti, de ez akkor, amikor kisült és éreztem az illatát, cseppet sem érdekelt. Igazából a recept alapja még mindig Szakácsok könyve, de az első alkalom óta már nagyon-nagyon sokat változtattam rajta, leginkább az elkészítésen, pihentetéseken... nekem így még lazább és levegősebb lett a tésztája.


Ismét egy sok időt igénylő péksüti, de a húsvéti hosszú hétvégén talán be lehet tervezni és nagyon-nagyon finom reggeli lehet belőle egy szelet jóféle sonkával, tojással.... :)

croi_nyers.jpg

 

 

 

Hozzávalók: 

  • 600 g rétesliszt (mindenképpen, mert a sima liszttel teljesen más állagot kapunk!)
  • 15 g tejpor
  • 35 g olvasztott vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml langyos víz
  • 1 tk. só
  • 75 g porcukor
  •  

 

  • 300 g hideg vaj 


+ tojás a kenéshez

Elkészítés:

  • Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el. 
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a tejport, a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és az élesztős vizet. Keverjük össze, dagasszunk belőle selymes, az edénytől és a kéztől tökéletesen elváló tésztát. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát dagasszuk át, majd tegyük tálba, fóliával fedjük le és rakjuk a hűtőbe bő 1 órára. 
  • A tésztát nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra mint szélesre. Fogjuk a hideg vaj felét és fedjük be vele a tészta kétharmadát. Hajtogassuk úgy, a tésztát, hogy először a vajazatlan harmadot hajtjuk a vajasra, majd erre az utolsó harmadot. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük a fagyasztóba 30 percre, ezután fél órára a hűtőbe.
  • Nyújtsuk ki ismét a tésztát háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd simítsuk a tészta kétharmadára a maradék vajat és ismételjük meg a hajtogatást. Csomagoljuk fóliába, tegyük fél órára a fagyasztóba, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  •  

 

 

 

 

 

  • Vágjuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra és vágjuk egyenlő szárú háromszögekre, majd szorosan tekerjük fel őket kifli formájúra. Tegyük a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni őket. Ha megkeltek, toljuk a kifliket 200°-ra előmelegített sütőbe 20-22 percre.


croi.jpg