Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.19

Medvehagyma

A MEDVEHAGYMA


 Hová vezetnek a gyökerei?

Nevében a jelentése, vagyis a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét.  Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyas helyeken érzi jól magát.

Miért szeretjük gyűjteni? 
Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  
C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák. Bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében, de érzékeny bőrű egyének esetében fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Mire figyeljünk a szedéskor?
Még virágzás előtt tépjük a kosarunkba hagymáját és levelét. Levele kissé hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy valóbam medvehagymát találtunk-e, arról könnyen meggyőződhetünk, ha megdörzsöljük ujjaink közt a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.

Hogyan tegyük el?
Alacsony hőmérsékleten megszárítva, vagy befőttesüvegben alaposan megmosva, felszeletelve sóval és olíva olajjal meglocsolva, kinyomkodva a levelek közül a levegőt. Hűtőben így hosszú ideig is eláll.

És hogy használjuk fel még frissen?
Mivel leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását, ezért önmagában rágcsálva, léként kefírbe, joghurtba, szendvicsbe, salátába, palacsintába, omlettbe, kenyérbe téve, vagy levesként, főzelékként, krémként, húsokhoz elkészítve. Egy szóval mindennel passzol és isteni finom. Teaként egy evőkanálnyi apróra vágott 
medvehagyma levelet kell leforrázni.

Recept ötletek:

Medvehagymás-sajtos muffin

  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor foszfátmentes
  • 1 házi tojás
  • ¾ csésze házi joghurt
  • 2 evőkanál olaj
  • ½ csésze reszelt trappistasajt vagy feta vagy kecsketúró
  • 10-12 medvehagymalevél apróra vágva
  • (ízlés szerint só)

A lisztet a sütőporral összeszitálom. Egy másik, nagyobb edényben, amibe majd minden belefér, összekeverem a tojást, joghurtot, olajat, hozzáadom a reszelt sajtot és a medvehagymát, majd a lisztes keveréket. Összekeverem a masszát. Nem szabad nagyon kikeverni, mert akkor elázik a tészta, és tömör, lapos marad. Kivajazott muffintepsibe adagolom, kb. 200 fokos sütőben 15-20 percen át sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetem, hogy megsült-e, közben pedig élvezhetem a sütőből kiáradó isteni finom, fűszeres illatot.

Medvehagymás-túrós háromszög

Áttöröm a túrót, összekeverem az összeaprított medvehagymával, illetve a rukkolával, és ezzel töltöm meg a rétestésztából vágott csíkokat.

Medvehagymás lasagne

5 hozzávalóból készül, és ebben már benne van a sütőtál kikenéséhez használt olaj is. Mivel a tésztalapok közé kent tölteléket krémesnek képzeltem, ezért a medvehagymát megpároltam és leturmixoltam a túróval, az íze így is elég intenzív. A tetejére egyszerűen csak tejfölt kentem, ami az alatta lévő medvehagyma-levelektől nagyon kellemes, fűszeres ízűre sült.

Hozzávalók:

  • 1 nagy csomag medvehagyma
  • 40-50 dkg tehéntúró
  • 6-7 lap lasagne (száraztészta)
  • 2 dl házi tejföl
  • kevés olaj

A medvehagymát megmosom, 8-10 kisebb, szép levél kivételével felcsíkozom (különben nehéz lesz turmixolni) és annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt, alacsony lángon, fedő alatt megpárolom. Kicsit hűlni hagyom, de nem csöpögtetem le, hozzáadom a túrót és botmixerrel áttöröm, krémmé dolgozom, sózom. Kicsit nedvesnek kell lennie, hogy a száraztészta meg tudjon főni benne. Előmelegítem a sütőt. A kiolajozott sütőtálba rétegezem a túrókrémmel vastagon és figyelmesen megkent tésztalapokat (a tészta szélét is fedje a töltelék!). Mikor a krém elfogyott, a legfölső tésztalapot megkenem tejföllel, a félretett levelekkel kirakom, majd arra rákenem az összes tejfölt, hagyva, hogy lecsorogjon a rakott tészta oldalán.

  • 25-30 perc alatt átsütöm.
  • 2-3 adag lesz belőle.

Medvehagymás malfatti

  • 35 dkg medvehagyma (eredetileg spenót vagy mángold)
  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • k.b. 3 evőkanál durumliszt
  • 5 dkg vaj
  • szerecsendió

A malfatti, szó szerint "rosszul sikerült", mivel kézzel formázott, nem éppen szabályos alakú, eredetileg spenótból vagy mángoldból és ricottából készült pillekönnyű gombóc. Tálalják zsályás vajjal, könnyű paradicsomszósszal.

A medvehagymát megmosom, lecsipkedem a szárait (az ment a másnapi levesbe) és szinte csak annyi vízzel, ami a leveleken maradt, megpárolom. Szűrőbe téve lecsepegtetem, ha kihűlt, éles késsel nagyon finomra vagdosom és kinyomkodom belőle a nedvességet. Összekeverem a ricottával, a tojások sárgájával, 2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal, a nem túl kemény habbá vert tojásfehérjékkel és annyi liszttel, hogy még lágy, de azért formázható masszát kapjak. Közben reszelt szerecsendióval fűszerezem. Vizet forralok, a masszából formázott diónyi gombócokat inkább lassan gyöngyöző, mint lobogó vízben kifőzöm. Ha a gombóc feljön a víz tetejére, akkor van készen. Közben egy akkora serpenyőben, amelybe beleférnek majd a gombóckák, megolvasztom a vajat. A kifőtt gombócokat az olvasztott vajon átforgatom, parmezánnal megszórva frissen tálalom.
2-3 adag.

Medvehagymás krémleves

Elkészítési idő: 30 perc 
Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 liter zöldségleves
  • 3 szem burgonya
  • 1 csokor (kb. 15 dkg) medvehagyma
  • bors
  • tejszín
  • mandulaszeletek a díszítéshez

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a burgonyát megpucolom, a medvehagymát megmosom. Olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a kockára vágott burgonyát, felöntöm a zöldséglevessel, sózom, borsozom. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, hozzáadom a medvehagymát. Ha a burgonya puha, botmixerrel összeturmixolom a levest. Kb. fél dl tejszínt öntök hozzá, és egyszer felforralom.

A tálaláshoz serpenyőben olaj nélkül megpirítom a mandulát, és a kész levesre szórom.

Medvehagymás vaj

Tavaszi méregtelenítő sikerfűszer a medvehagymaHozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • só, fokhagyma
  • 2 dkg medvehagymalevél

Felezzünk meg egy csomag vajat és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét, és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.

medvehagyma saláta

Tavaszi méregtelenítő sikerfűszer a medvehagymaHozzávalók:

  • 30 g medvehagyma levél
  • 10 dkg retek
  • 1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál
  • uborkalé
  • 50 ml majonézes salátaöntet
  • 1 pohár joghurt
  • Só, bors, pici méz vagy nyírfacukor

Mossuk meg, majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés mézzel, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk.

Medvehagymás barnarizs

A jól megmosott nyers medvehagyma leveleket vékony csíkokra, vagy 1 centis kis kockákra vágod, majd jó alaposan megszórod vele a sós vízben előzetesen megfőzött barnarizst, (mint a snidlinggel szokás, ne sajnáld, mehet bőven) és már eheted is! Ha pirított mandulapelyhet is szórsz rá, még fokozható az élmény.

------------------------

A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle így magasztalta a medvehagymát: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.”

"Mi ez a büdös fokhagymaszag?! – kérdik az Orfű felé tartó országjárók, akik még soha nem láttak medvehagymát, ezt a fokhagyma és a spenót értékeit hordozó erdei növényt.

A fokhagyma jól hat az érrendszerünkre, élénkít, csökkenti a vércukorszintet, s a szívünket is védi. Ovidius szerint potencianövelő hatású. Az óegyiptomi esküt a fokhagymára tették le: a naprendszer szimbolikus gyógynövényeként tisztelték. A Kheopsz piramis építői is ették, s amikor egy napon nem érkezett meg a fokhagyma, sztrájkba fogtak. Napkeleten nemi izgatószerként használták. A görögök még a kakasaiknak is adtak belőle, s a viadalokon szexuális izgalmat váltott ki a bűz a kakasokból. Roman Polanski filmjében, a Vámpírok báljában azt bizonygatta, hogy ettől a szagtól a vámpírok hátán feláll a szőr, és világgá futnak, csak ne kelljen magukba szívni ezt a kibírhatatlan szagot. Nos, ez az a szag! Orfű környékének medvehagyma szaga, mely – bár fokhagymaszagú –, kibírható! Elég a medvehagyma szőnyegen sétálni: elmúlik a tavaszi fáradtságunk. Ez a kis könyv mindent elmond egyik legfontosabb természeti kincsünkről. Orfű pedig várja a kincskeresőket."

Orfűi medvehagyma kincseskönyv Szamárfül Kiadó (Orfű, 2007),

Szerkesztette: Nagy Bandó András


Forrás: